POLOVIČNÁ RADOSŤ FUTBALOVÉHO FANÚŠIKA

03.08.2016 14:59

Pred začiatkom minulej sezóny prišla z kuchyne Oblastného futbalového zväzu Prešov nečakaná správa. Dvaja tradiční účastníci, Rokycany a Chmeľov, nenastúpili do 8. A ligy. Najnižšia okresná súťaž „fungovala“ bez nich. Po roku je tu potešiteľná správa, aj keď iba spolovice: A mužstvo klubu so zaujímavým oficiálnym názvom ŠK v obci Chmeľov je späť.  Rokycany naopak, takpovediac pokračujú v „ničnerobení“. Viac o tejto téme na konci článku.

Oslovili sme tajomníka chmeľovského klubu Jaroslava Hanka. Čo sa stalo zhruba pred rokom, o tom sme sa bavili len stručne: „Narýchlo odišli niektorí hráči a náhrady za nich neboli. Hrozilo, že budeme celú sezónu iba plátať zostavu. Alebo, čo by mohlo byť ešte horšie, že nastúpime na zápas jedenásti a možno ani toľkí. Nuž sme dlho nedumali, nebolo nad čím. Ukončili sme to. Radšej takto, než si každú nedeľu robiť hanbu či už doma alebo po okolitých obciach.“V tej súvislosti ešte J. Hanko uviedol, že v sezóne 2016/2017 budú fungovať bez dorastencov, žiakov prihlásili do súťaží na malom ihrisku (5+1 hráčov), ktorá sa bude hrať turnajovým spôsobom, striedavo v Chmeľove, Kapušanoch a Trnkove.

Po návrate povedie tím nováčika (po starom) 3. triedy hrajúci tréner Vladimír Keresteš. Má skúsenosti z pôsobenia vo Veľkom Šariši, Pušovciach, Giraltovciach. Podľa J. Hanka už nedostatok hráčov nehrozí, dokonca v prípravnom stretnutí s Pušovcami (0:8) nebolo dosť dresov a to ešte aj tak neprišli všetci adepti. Ktorí hráči by mali patriť k lídrom? Predovšetkým tí, ktorí prichádzajú do klubu ako posily z okolice: z Bystrého nad Topľou dvojica Dominik Kahanovský a Ľubomír Beňko, z Hanušoviec nad Topľou Jakub Rožko a Matúš Horváth, ktorého podľa farby pleti prezývajú Eto´o (Samuel Eto´o -  bývalý útočník FC Barcelona, trojnásobný najlepší futbalista Afriky), ďalej Martin Jakab z Pušoviec  a odchovanec Marián Dráb. „Máme hráčov aj v Nemcovciach, no keďže prejavili záujem hrať naďalej najvyššiu okresnú súťaž, nebudeme im brániť.“

Chmeľovčania majú zo znovuzrodenia bohatej futbalovej tradície radosť, menej už z hracej plochy v ich domovskom stánku. „Je v zlom stave a možno by som aj použil výraz - v katastrofálnom. Musíme ho dať do poriadku, uvažujeme tiež nad tým, žeby sme niektoré duely odohrali v susedných Lipníkoch, kde sa futbal už zopár rokov žiaľbohu nehrá,“ poznamenal J. Hanko. Čo sa týka súperov, „znova zavítame do Ličartoviec, Lemešian. Máme informácie, že postúpiť chce Hrabkov, že Kapušany sa chcú po roku expresne rýchlo vrátiť do siedmej ligy. Majú tam pekný areál, kvalitné ihrisko. Nuž, uvidíme, či si tam zahráme len raz, alebo ešte aj v budúcnosti.“ Čo sa týka cieľa v tejto sezóne... „My hráme futbal pre radosť. Našu, ale aj našich fanúšikov, čo si uvedomujeme. Preto rozhodne chceme aj zbierať nejaké body, aby sme v súťaži neboli len do počtu.“   

Inde už len spomínajú

Rokycany stále zostávajú bez seniorského futbalu. Proti je jediný fakt, a to, že ihrisko stojí na doposiaľ nevysporiadaných pozemkoch, ktorých majitelia nechcú, aby im po nich „behali“ cudzí. Dve sezóny (2013/14 a 2014/15) hrali tamojší hráči v Janove, no už minulú sezónu nenaháňali koženú ani tam. Škoda, do Rokycian chodili v nie tak dávnej minulosti na zápasy aj fanúšikovia z ďalších okolitých obcí, kde futbalová tradícia už dávnejšie skončila – z Bajerova, Brežian, no aj zo Žipova (kde futbal v poslednom období výrazne ožil), keď tamojší hráči nehrali doma. Návštevy na majstrákoch boli teda celkom slušné.  

Realita dneška je žiaľ taká, že v Rokycanoch by už teraz ani šatne nevyhovovali podmienkam súťaže, nehovoriac o nefungujúcom elektrickom pripojení a neexistujúcom internete, ktorý je na všetkých ihriskách už povinnosťou. A pritom, podľa domáceho zdroja, v minulosti dokonca chystali spustenie zavlažovacieho systému.

Nuž, čo už. Človek mieni, Pánboh mení... Alebo, po novom, mladí tomu zvyknú hovoriť aj - že tam zdochol pes.