V BREZOVIČKE ROZHODLI PENALTY

03.08.2016 14:58

alt

V nedeľu sa na štyroch ihriskách Prešovského a Sabinovského okresu hrali štvrťfinálové zápasy 3b Letného pohára 2016. Z ôsmich účastníkov ostali už len štyria. V dvoch stretnutiach favoriti nepripustili prekvapenie, v jednom možno trocha zavážilo domáce prostredie, keďže hostitelia vyhrali rozdielom triedy. Jeden duel pripomínal prestrelku ako na divokom západe, lebo sa v ňom zrodil skôr hokejový výsledok a o víťazovi nakoniec aj tak museli rozhodnúť pokutové kopy. Poznáme už aj zloženie semifinálových dvojíc, v nedeľu sa môžu fanúšikovia koženej tešiť na dva zápasy, ktoré rozhodnú o finalistoch. Brezovička – Nemcovce a Rožkovany – Žipov.

Žipov – Lemešany 5:0 (2:0), góly: 3. Dávid Harčár, 11. Jozef Krajňák, 70. Jozef Urban, 79. Lukáš Dzrenda, 85. Jozef Urban.

Predseda domácej TJ Ján Harčár neskrýval optimizmus na stránkach našich novín už v piatok. Sebavedomie mu rozhodne nechýbalo. Akoby si bol istý, že jeho mužstvo pôjde ďalej. Tak sa aj stalo. Tréner Jozef Košut poslal prekvapujúco v prvom polčase medzi žrde brankársku dvojku Slavomíra Ondriu, ktorý však veľa zo svojho umenia ukázať nemusel. Hostia vyslali na neho jedinú vážnejšiu strelu a to bolo všetko. Po výmene strán si jednotka Rudolf Dupkala tiež udržal čisté konto. Okrem toho sa držiteľ zaujímavého štatistického zápisu (502 minút bez inkasovaného gólu v minulej sezóne) prezentoval dvomi dlhými výkopmi, po ktorých padli štvrtý a piaty presný zásah. Žipovčania nakoniec zvíťazili 5:0, no aj tak to bol z ich strany predovšetkým festival zahodených šancí – brvná, nevyužité samostatné nájazdy... Ich víťazstvo však malo oj trpkú príchuť v podobe zranenia defenzívnej opory Martina Dolinského, ktorý sa pre natiahnutý sval musel dať počas prestávky vystriedať Damiánom Garbárom. Nezahrá si tri až štyri týždne.     

Nemcovce – Ľubotice B 3:0 (2:0), 16. Gabriel Šurín vlastný, 28. Pavol Majerník, 85. Jaroslav Bakalar.

Skóre otvoril smoliar zápasu Gabriel Šurín, ktorý si center z pravej strany „šupol“ do vlastnej brány. Smolu mal aj domáci tradičný kanonier Pavol Majerník pri strele do brvna. Po necelej polhodine si však všetko vynahradil gólom na 2:0. Hostia si vážnejšiu možnosť vypracovali až v závere prvého polčasu, brankár Vladimír Botko ju na trikrát zneškodnil. Po výmene strán ukázali súperi iba  medzišestnástkový futbal. Ľubotičania sa v závere ešte raz takpovediac pohnevali s loptou – to keď ich brankár pri odkope trafil domáceho Bakalara a „kožená“ sa odrazila do siete – 3:0. Zápas nedohrala aktuálna posila Nemcoviec Ivan Šima, ktorý sa po zákroku súpera musel trinásť minút pred koncom nedobrovoľne dať vystriedať.     

alt

Brezovička – Uzovský Šalgov 6:6 (4:2), na pokutové kopy 4:2, góly: 3, 35 a 52. Peter Michalek, 20. a 60. Samuel Nemergut, 28. Peter Ištoňa – 36. a 90. Peter Pagáč, 58. a 72. Filip Fekete (druhý z PK), 44. Daniel Novotný, 85. Stanislav Kišeľa.    

Ako sa to hovorí? Kto nevidel, neuverí. Alebo, „po našim – stare ľudze nepametaju“. Desať, jedenásť, možno aj tucet gólov za deväťdesiat minút – to tu už bolo... No aby z toho nakoniec bol nerozhodný výsledok, to sa len tak často nevidí. „Deľbu“ bodov nikto nepredpokladal, keď domáci vyhrávali v 35. minúte už 4:0. Lenže futbal sa hrá až do chvíle, kým rozhodca nefúkne do píšťalky poslednýkrát a na to akoby hráči Brezovičky zabudli. Nestačil im náskok 4:0, neskôr 5:2, či 6:3... Sekundy pred koncom inkasovali na 6:6. No a veru mohla to byť poriadna hanba, nebyť Petra Tomčufčíka - starostu obce a predsedu klubu v jednej osobe, a v tomto stretnutí dokonca aj brankára. Ten naposledy chytal pred dvomi rokmi, teraz musel zaskočiť na Štefana Michaleka. Veľmi dôležitý bol jeho úspešný zákrok hneď v prvej sérii penaltového rozstrelu, ktorým vychytal kapitána hostí Filipa Feketeho. Brezovička nakoniec vyhrala 4:2 na penalty a čaká ich ďalšia púť v pre nich  premiérovom ročníku Letného pohára ObFZ Prešov.         

Rožkovany – Torysa 3:0 (0:0), góly: 64. Mojmír Gernát, 70. Tomá Kravec, 87. Miroslav Janič.

Vo vyrovnanom prvom polčase nevyužil najväčšiu šancu hosťujúci Martin Jašš. V druhom sa proti jeho mužstvu kopala penalta a domáci „sviatočný strelec“ Mojmír Gernát otvoril účet. Za „normálnych“ okolností by ju realizoval kapitán Miloš Čorba, no ten v prípravnom stretnutí s Dulovou Vsou (4:4) z bieleho bodu zaváhal a teraz si netrúfal.  Po tomto memente Torysa otvorila hru, vyrovnať nedokázala, naopak - inkasovala ešte dvakrát.